zondag 29 september 2013

Workx stratenloop Rotterdam Noord

Augustus vorig jaar heb ik het hardlopen weer opgepakt. Toen bij ons in de wijk een loopje van vijf kilometer werd georganiseerd, heb ik toen meegedaan, ondanks dat ik slecht 15 minuten aan één stuk had gelopen.

Veel te snel gestart, ontkwam ik niet aan wandelen en finishte uiteindelijk in 30:30, dat viel nog alles mee... En daarmee was ik één na laatste. Toen viel het me al op dat, misschien wel dankzij een klein deelnemersveld, er relatief veel snelle lopers waren en weinig echte recreanten. Daar kom ik later nog even op terug.

In een jaar is er veel veranderd. Nadat ik een aantal keer een 10 kilometerrloop heb gedaan, heb ik zelfs al een halve marathon gelopen binnen de 2 uur.
Nu ben ik in training voor de halve marathon van Luzern, waar ik met collega's ga lopen, en daarna moet die hele er ook maar eens van komen.

En alhoewel de training voor Luzern niet helemaal naar wens gaat, was ik benieuwd wat nu echt de progressie in een jaar zou zijn. Dus vandaag heb ik 's middags mijn startnummer opgehaald en ben ik lekker gaan lopen. 
Ik had geen streeftijd, geen verwachtingen, maar ik wilde gewoon genieten van een jaar hardlopen.

De groep deelnemers was wat groter dan vorig jaar, alleen waren er dit jaar geen bekenden die mee liepen.

Het parcours bestond uit 3 ronden van ca. 1600 meter met vooraf nog een stukje van zo'n 200 meter. Dit loopcircuit wordt georganiseerd met ook een wielerronde, dus er waren voor de loop nog wat andere onderdelen, zoals een dikke bandenrace voor kinderen en een scootmobiel race.

De start

Vlak na de start
Daarna mochten wij van start. Deze loop was de laatste van het circuit, dus alle deelnemers die nog kans maakten op de eindoverwinning waren aanwezig. Grote favoriet was Patrick Kwist, die niet bovenaan in het klassement stond, maar wel alle wedstrijden waar hij aan had meegedaan had gewonnen.

Rechts mijn 2e haas
Het startschot klonk, en weg waren we. Ik was, ondanks dat ik geen streeftijd had, weer eens te enthousiast en vertrok weer eens te snel. Toen ik na de eerste 200 meter een gemiddelde snelheid van 4:00/km zag heb ik mijn tempo maar iets laten zakken en sloot ik aan bij een dame in het zwart die mij voorbij kwam.
De eerste kilometer ging zo in 4:19, nog sneller dan toen ik mijn PR (22:48) liep.

Ik merkte dat dit tempo eigenlijk nog te hoog was, dus ik liet mijn tempo nog wat zakken en kon weer bij iemand aansluiten. Tweede kilometer ging uiteindelijk in 4:32, nog steeds sneller dan tijdens mijn PR. Toch voelde het niet goed, en blijkbaar had mijn maatje daar ook last van. Het tempo zakte nog verder en ik kwam weer een beetje op adem. De derde kilometer ging echt een stuk langzamer, en daar verloor ik eigenlijk ook de aansluiting met mijn PR-schema: 4:57.

Met nog 2 kilometer te gaan versnelde mijn "haas" en ik kon in eerste instantie nog volgen. Intussen waren we op weg naar de laatste doorkomst en opeens kwam vanuit het niets een loper ons voorbij gesprint alsof de duivel op zijn hielen zat... Die duivel was de koploper, Patrick Kwist, ons nog net voor de streep inhaalde en finishte in 15:32. Wij mochten dus nog een rondje.

Op 4 km helemaal alleen
Mijn maatje draaide zich om te vragen of we echt nog maar 1 rondje hoefden en toen ik dat bevestigde zag ik alleen nog een stofwolk en liep hij zo bij me weg (uiteindelijk finishte hij zo'n 45 seconden voor me). Intussen passeerde ik ook makkelijk de loper die ons net voorbij gesprint was. Die wilde blijkbaar alleen niet gedubbeld worden. Na het keerpunt trilde mijn Garmin dat er 4 kilometers opzaten (4:44). Ik kon het tempo constant houden en had een paar langzamere lopers voor me die ik een rondje kon dubbelen. Na het laatste keerpunt kon ik zelfs weer wat versnellen.
Alleen over de finish
Ik liep intussen wel helemaal alleen, dus een richtpunt voor een eindsprint had ik niet. Na een laatste kilometer van 4:39 finishte ik op m
ijn zelfgeklok
te tijd in 23:11, toch slechts 23 seconden boven mijn PR.

Ondanks dat ik vandaag geen PR heb gelopen neem ik wel een aantal positieve punten mee uit deze loop. Ten eerste, met de snelheid zit het wel goed, ondanks dat de training niet geweldig was de laatste weken. Dat biedt me vertrouwen voor de halve marathon in Luzern van over 4 weken. Ik kan me met een gerust hard richten op de duurconditite en tempohardheid.
Nog even napraten
Ten tweede heb ik gemerkt dat ik toch tijdens een loop, zelfs bij voor mij behoorlijk hoog tempo, kan herstellen en daarna weer versnellen. Zelfs bij een snelheid van boven de 12 km/h kon ik zodanig herstellen dat ik weer kon versnellen naar uiteindelijk zelfs 13 km per uur.

En zodoende kijk ik nu weer met iets meer vertrouwen naar Luzern. Of een tijd van 1:50 realistisch is weet ik niet, maar voor een dik PR (1:59) durf ik wel weer te gaan.

Ook gaat het gewicht langzaam weer de goede kant op, nog proberen een paar kilootjes proberen te verliezen de komende weken, dan hoef ik dat ook niet mee te nemen.

En nog even terugkomend op de sterkte van het deelnemersveld. Met een tijd van 15:32 kun je wel spreken van een zeer respectabele tijd. Verder finishten er van de 49 mannen er 19 binnen de 20 minuten en 41 mannen finishten binnen de 25 minuten. Slechts 1 man finishte buiten de 30 minuten.
Bij de dames zag je eenzelfde beeld, weliswaar geen dames binnen de 20 minuten, maar 9 van de 24 dames finishten binnen de 25 minuten en maar 4 dames deden er langer dan 30 minuten over.

De wedstrijd was perfect georganiseerd, het enige minpuntje vind ik dat er geen chips gebruikt worden. Ik hoop dat de wedstrijd kan doorgroeien en dat ook voor elkaar kan krijgen. Het zou moeten kunnen lijkt mij, want de wielrenners fietsen wel met een chip. Dus dat is nog een kleine aanbeveling voor de organisatie van het stratenloopcircuit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten