maandag 18 november 2013

Marathonschema

Zoals ik al eerder heb geschreven ga ik mijn eerste marathon lopen in Rotterdam. Maar ja, dan is gelijk de volgende vraag, hoe pak je zoiets aan?

Een beetje blind 42 km gaan rennen op 13 april lijkt me niet zo'n goed idee natuurlijk; ik wil erna ook nog kunnen blijven hardlopen. Zodoende tijdens mijn massage na de halve marathon van Luzern eens met trainer Rob het erover gehad. Vragen die ik had waren:

  1. Is 3x per week trainen voldoende?
  2. Is een tijd van 4 uur haalbaar voor mij?
  3. Hoeveel lange duurlopen zou ik dan moeten doen?

Al pratende kwamen we erop dat een tijd van 4 uur zou moeten kunnen, mits ik nog een paar kilootjes verlies, ook met 3x per week trainen. Trainingen zouden bestaan uit de groepstrainingen met de collega's voor de snelheid, een snelle duurloop op ca. 20-30 seconden onder marathontempo en lange duurlopen op ca. 20-30 seconden boven het marathontempo.

Daarnaast had ik al even zitten googlen of er voorbereidingslopen waren in de buurt. Die vond ik in Barendrecht. Zes georganiseerde lange duurlopen oplopend van 23 kilometer tot een laatste van 35 kilometer.

En zo heb ik samen met Rob een trainingsschema in elkaar gezet dat start op 1 december. Waar ik nu nog niet verder dan ca. 40 km in één week heb gelopen, zal dat langzaam opgebouwd worden naar afstanden van zo'n 60 km. Tempo's zullen over het algemeen lager zijn dan in mijn trainingen voor de halve marathon, dus ik verwacht dat het met de belasting wel mee zal vallen. Maar ik hou dat natuurlijk goed in de gaten..

Daarnaast zijn er intussen nog drie anderen van de loopgroep op het werk die zich hebben ingeschreven voor Rotterdam en een vierde die nog twijfelt. Lekker om elkaar scherp te houden en elkaar te ondersteunen tijdens de ongetwijfeld komende moeilijke momenten.

De komende vijf maanden zal ik onder de pannen zijn. Op 13 april wacht de Coolsingel (hopelijk 2x) op mij en nog vele anderen.3 opmerkingen: