zaterdag 27 april 2013

Van Rotterdam naar Leiden


Al voor de 10 van Rotterdam had ik het idee om door te trainen voor de halve marathon van Leiden op 26 mei.
Dus nadat de benen hersteld waren ben ik begonnen met het schema voor voor de halve marathon. Ik heb maar 5 weken de tijd om de afstanden te vergroten tot rond de 20 km, maar de eerste stappen heb ik gisteren gezet.
Voor de duidelijkheid, ik ga in Leiden niet voor een specifieke tijd, maar om voor het eerst in mijn leven een halve marathon ontspannen uitlopen.
In mijn vorige hardloopleven heb ik 2x een halve gelopen, maar daar maakte ik de klassieke fout. Gewend om 10 km tempo te lopen en zo dan ook van start gaan. Dan vervolgens helemaal stuk gaan net na het 10 km punt en vervolgens strompelend de finish halen.
Dat moet deze keer dus anders. Gewoon lekker rustig beginnen en soepel finishen.
Gisteren ben ik dus begonnen met het opvoeren van mijn duurlopen. Ik op de kaart een rondje van 15,2 km uitgetekend en ging rond 9 uur op weg. Het windje was fris, maar het zonnetje kwam al lekker door.
In de polder was ik de eerste kilometers erg blij dat ik mijn lang broek en trui had aangetrokken. Later, toen de wind ging liggen en het zonnetje echt lekker ging schijnen was ik iets minder blij.
Waar ik voor mijn duurlopen tot 10 km comfortabel loop met een tempo van 5:20-
5:30/km, heb ik mezelf gisteren gedwongen om zo rond de 6:00/km te lopen.
Dat is in het begin erg afremmen, maar na een paar km ging dat eigenlijk erg goed.
De hartslag onder controle, de ademhaling nog meer, ik had dat stomme koningslied zo kunnen meezingen, maar gelukkig had ik die niet bij me.
Dus fluitend schoven die kilometers voorbij, langs de landingsbaan van Zestienhoven, door de tunneltjes onder de doorgaande wegen liep ik langzaam verder. Tempo gemiddeld 6:10 per kilometer zo t/m kilometer 10.
Ik had nog zat over, dus na die 10 km eens kijken of ik een piepklein beetje kon versnellen, en dat ging ook erg goed. De laatste 5 km gingen gemiddeld in 5:55/km met een onbedoelde "eindsptint" van 5:41 op de laatste kilometer op het viaduct over de A20 heen.
Al met al een lange duurloop die veel vertrouwen geeft...
Volgende week weer een paar kilometer langer, 17 of 18 kilometer.....

(geschreven op Looptijden.nl 15-4-2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten